Op 'e sjouwer

Door: Jouke Joustra
Geplaatst: 19-05-2021 12:14|© Foto: JouwJoure.nlReacties:
2
JOUWCOLUMN
Wandelen is gezond. Of eigenlijk: bewegen is gezond. We doen het niet allemaal met dezelfde passie maar over het algemeen denk ik dat regelmatig bewegen toch goed is voor het menselijk lichaam. En dan is wandelen één van de makkelijkste manieren om te bewegen, we doen het tenslotte al sinds ons eerste levensjaar! Dus moeilijk is het niet. En bij wandelen spelen nog meer voordelen: Het is goed voor je brein, je kunt meer sociale contacten krijgen, door wandelen werk je beter samen en het verlaagt de kans op vroegtijdig sterven. En dat allemaal bij +/-7500 stappen per dag.
Nadat ik dat op verschillende sites had gelezen kwam de onherroepelijke vraag: hoeveel stappen zet ik dan eigenlijk? Nu mogen we ons in deze tijd gelukkig prijzen dat we allemaal zo’n computer op zak hebben met vele features waarin ook nog een stappenteller verborgen zit! En wat bleek? Ik kwam dus niet aan de 7500 stappen. Wat? Zelfs niet aan de 2500…

Tijd om iets te doen, toch? Ja, op zich wel. ’s Avonds, zittend op de bank zag ik om de 3 minuten een kuierend stelletje voorbij wandelen. Wilde ik daar ook bij horen? Ik dacht er nog even over na. Als ik elke avond structureel had geteld hoeveel mensen voorbij lopen dan had ik waarschijnlijk tot de conclusie kunnen komen dat voor de coronapandemie minder mensen wandelden dan in de huidige tijd. Dat blijft nu bij een niet gestaafde conclusie maar het zou zomaar eens kunnen! Dus wandelen is booming. En niet alleen door boomers maar ook door dertigers en veertigers.

Lang verhaal kort: dus ik ben tegenwoordig aan ’t wandelen. Elke woensdagavond. ’t Kan raar lopen! Maar wel met fanatieke medelopers. Dus de wandeltochten zijn met apps, grafieken en snelheidsrecords. We doen rondjes om Joure. Elke keer tussen de 10 en 15 km. Dus rondje Zwettepoel, Goïngarijp, Akmarijp bijvoorbeeld. Of aan de andere kant: Rondje Put van Nederhorst. Ik had het nooit verwacht, maar het is leuk! In de tijd dat de avondklok actief was (weet u het nog?) moesten we wel voor 21.00 uur (later 22 uur) binnen zijn… maar door de wandelsnelheid op te schroeven was dat haalbaar! Prachtige zonsondergangen gezien bij de Langweerder Wielen of achter vergezichten met bomenrijen. Zelfs het nieuwe knooppunt is mooi met zo’n grote oranje bal erachter. Maar ook de roofvogels, herten en hazen zijn prachtig om in de schemering gewaar te worden. Het is onvoorstelbaar dat ik op paadjes kom waar ik nog nooit ben geweest! Welke dan? Nou het schelpenpad bij Haskerhorne (naar Ouwsterhaule) bijvoorbeeld. En het wandel- of fietspad bij het Nannewiid (richting Haulsterbosk)… om maar een paar te noemen.

U leest het al… rondom Joure is het fijn wandelen. Maar 4 of 5 routes rondom onze Flecke en dan wordt het een herhaling van zetten (stappen?). Je zou de route nog eens andersom kunnen doen…. Maar dan is het na 10 weken wel klaar. Gelukkig zijn we in ons kikkerlandje gezegend met 4 seizoenen… dus dan is het uitzicht nooit hetzelfde! En mocht je nou helemaal klaar zijn met de dorpen om Joure heen dan zou je nog kunnen overwegen om zigzaggend door de Koninginnebuurt te wandelen… Dus de Koningin Wilhelminalaan via de Bernardlaan door de Rode Molenstraat, afslaan bij Zuiderveldstraat en dan door de Pier Panderstraat weer naar de Bernardlaan… enzovoorts. Dus we kunnen nog wel even vooruit. En ’s avonds bij schemering kun je heimelijk bij huizen naar binnenkijken waar de bewoners aan ’t seriebingen zijn. En je ziet ze dan denken… daar lopen er weer een paar… zal ik ook?

En dan is de cirkel weer rond.


Weet jij nog leuke routes? Hou ze niet voor jezelf… deel ze hieronder
Delen:
Reacties
  • User Avatar
    luna 19-05-2021 16:48:09

    mooi gesproken Jouke, mooie foto's ook. ik loop wel eens met een vriendin de route vegelinswei - middenweg en dan via de koarte ekers weer terug. Met wat minder tijd is de hornstermeerweg een halvering van de route (maar wel mooier)

  • User Avatar
    marcel! 10-06-2021 13:11:24

    Gewoon om Joure heen lopen is ook niet onaardig. Over de sewei - wildehornstersingel - koarte ekers - vegelinswei - harddraversweg.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer