Oud papiercontainers in Langweer, Haskerhorne, Sint Nicolaasga en regio Lemmer

Geplaatst: 02-10-2017 15:49|© Foto: JouwJoure.nl

Inwoners van Langweer, Haskerhorne, Sint Nicolaasga en de regio Lemmer, krijgen de komende tijd een nieuwe container voor oud papier en karton. Voor de regio Lemmer gaat het om een omruiling van de huidige papiercontainer. De inwoners van Langweer, Haskerhorne en Sint Nicolaasga en omstreken ontvangen voor het eerst een papiercontainer. De oud papiercontainers hebben een blauw deksel en worden voor 1 november bij alle huishoudens thuis bezorgd of omgeruild.

Containers met opnamekraag
In Langweer, Haskerhorne en Sint Nicolaasga werd het oud papier tot nu toe door vrijwilligers, namelijk de scholen, opgehaald. Omdat deze vrijwilligers hebben aangegeven te stoppen, neemt de gemeente deze routes over. Hierbij maken we gebruik van papiercontainers met een blauw deksel, die alle huishoudens ontvangen. Onze vuilniswagens kunnen de containers met de ‘opnamekraag’ gemakkelijk oppakken en legen. De papiercontainers kunnen op dezelfde manier en op dezelfde plek worden aangeboden als de biobak en de grijze sortibak.

Geen dozen en bundels meer langs de weg
In oktober kan het oud papier nog met dozen aan de weg worden gezet, maar u kunt ook meteen de nieuwe container gebruiken. Vanaf 1 november halen we met de inzamelroute alleen nog de papiercontainers met het blauwe deksel op. In Langweer, Haskerhorne en Sint Nicolaasga gaat het om een totaal van 3.000 containers. Het gaat in deze regio ook om (een deel van) de dorpen Boornzwaag, Legemeer (Legemeersterweg), Dijken, Tjerkgaast, Idskenhuizen en Teroele (Troelstraweg). Alle huishoudens die een nieuwe container ontvangen, ontvangen hierover een brief met daarin de inzameldag. In de meeste straten blijft de inzameldag hetzelfde, maar voor een aantal straten verandert deze. De juiste inzameldag staat in de brief aan de inwoners.

Omruiling in de regio Lemmer
In de regio Lemmer wordt oud papier al een paar jaar met papiercontainers ingezameld. Alle huidige papiercontainers ruilen we nu om voor een container met een ‘opnamekraag’ aan de voorkant. Aan deze kraag tilt de vuilniswagen de container op bij het legen van de bak. De nieuwe container heeft een blauw deksel en een adressticker aan de zijkant. De inzameldagen voor oud papier blijven hetzelfde. Voor de regio Lemmer gaat het om 5.500 containers.

Recycling
De containers worden in de maand oktober rondgebracht bij alle huishoudens. Hierover krijgen de inwoners een brief. Een paar dagen na het afleveren van de nieuwe containers, haalt de gemeente de oude containers op. Deze krijgen een nieuw leven in het buitenland of ingezet als recyclemateriaal bij de productie van nieuwe containers.

Bewustwording blijven stimuleren
De ervaring leert dat er bij gebruik van containers voor oud papier, meer papier wordt ingezameld. Daarnaast wil de gemeente meer bekendheid geven bij inwoners aan het belang van het scheiden van oud papier. We streven ernaar om de VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof) van maximaal 100 kg afval per inwoner, te halen. Het scheiden van oud papier is hierbij een belangrijk onderdeel. Samen met de scholen en verenigingen die oud papier inzamelen wil de gemeente de bewustwording bij inwoners blijven stimuleren.  

Compensatieregeling
Scholen en verenigingen die stoppen met inzamelen, ontvangen een compensatieregeling als dank voor hun jarenlange inzet. Dit betekent dat ze nog een aantal jaren een inkomstenbron houden, gebaseerd op wat ze gemiddeld hebben ingezameld.

Delen:
Gerelateerd:
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer