Boekpresentatie receptenboek ouderen

Geplaatst: 09-05-2018 12:30|© Foto: JouwJoure.nl

SINT NICOLAASGA - Maandag 7 mei was in woonzorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga de boekpresentatie van het boek ‘Sline yn it ferline’. De Smaak van het Huis, Puur Thijs, Afûk, Zorggroep Hof en Hiem en Zorgbelang Fryslân hebben in het project 'De smaak te pakken krije' de handen ineen geslagen en een uniek receptenboek uitgebracht. Zo willen zij ouderen stimuleren om voldoende te eten en professionals informeren over het belang van goede en smakelijke voeding in de zorg.

Ondervoeding tegengaan
Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen te maken hebben met ondervoeding. Alleen al bij 25% van de ouderen die thuiszorg nodig hebben. Eén van de oorzaken is onvoldoende eten vanwege smaakverlies. Het boek ‘Sline yn it ferline’ biedt een selectie herkenbare en smakelijke recepten die elke oudere nog kent van vroeger. De korte verhalen en anekdotes in de eigen taal roepen herinneringen op aan die eetmomenten van toen en wekken de eetlust op. De recepten zijn smaakgestuurd wat betekent dat ze met enkele kleine aanpassingen in de receptuur voor de oudere weer even lekker smaken als vroeger.

Smaakgestuurde recepten
De verhalen over de gerechten zijn afkomstig van ouderen uit heel Friesland. Verschillende cliënten van Hof en Hiem en Hof en Hiem Thuiszorg leverden een bijdrage aan het boek door het vertellen van herinneringen aan de gerechten. De bijbehorende recepten werden samengesteld door Eddie Hilarius, hoofd voeding van woonzorgcentrum Doniahiem. Jelle Ferwerda van De Smaak van het Huis vertaalde de recepten naar smaakgestuurde recepten. De heerlijke maaltijden die te zien zijn in het boek werden gekookt door Eddie Hilarius en Gerrit Overwijk, hoofd voeding woonzorgcentrum Suderigge. “Het is uniek dat onze woonzorgcentra nog altijd koken in eigen keukens. Smaaksturing is erg belangrijk om onze cliënten te voorzien van smakelijke maaltijden. We zijn er trots op een grote bijdrage te hebben mogen leveren aan ‘Sline yn it ferline’. Ik zeg altijd; Live is cooking!”, aldus Eddie Hilarius.
 
Minisymposium
Bij de boekpresentatie werd ook een minisymposium gehouden over goede voeding en smaaksturing in de zorg. Zo vertelden Herma Kooke van Zorgbelang Fryslân en Douwkje Douma van Afûk over het tot stand komen van het samenwerkingsproject ‘De smaak te pakken krije’. Jelle Ferwerda van De Smaak van het Huis sprak over smaaksturing en goede voeding in de zorg. Ook de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek onder Friese ouderen en mantelzorgers over (onder)voeding werden gepresenteerd door Emmelyne Vasse, projectleider stuurgroep ondervoeding. 

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân en innovatiefonds De Friesland.

Delen:
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer