Grijze container eens in de 3 weken geleegd...

Geplaatst: 24-11-2021 16:27|© Foto: pixabayReacties:
8
Gemeente de Fryske Marren wil het grondstofbeleid aanpassen.
De grijze container wordt (als het plan door het college goedgekeurd wordt) nog maar eens per 3 weken geleegd… ze willen inzetten op 60 kg afval per inwoner per jaar.
Dat staat te lezen in het persbericht dat de gemeente vandaag uit heeft gebracht. (Zie hieronder). En dat snap ik. Dus dan zullen we grondstoffen beter moeten gaan scheiden. Oud papier wordt wel over het algemeen aardig goed gescheiden denk ik. Vooral omdat we kortgeleden ook al een papiercontainer hebben gekregen. Ook glas verdwijnt grotendeels in de glasbakken (denk ik). En het schadelijke spul, zoals verfspullen en medicijnen worden veelal verzameld om naar de milieustraat gebracht te worden (mag ik aannemen). Maar voor het andere afval is het natuurlijk een enorme drempel om dat zelf naar het milieuterrein te brengen.
Dat blijft heel lang in (speciaal daarvoor verkrijgbare zakken) de schuur of in een hok staan om het vervolgens toch bij een buurman/-vrouw in de (halfvolle) container te mieteren. Dus al niet een heel goed idee lijkt mij.
En hoe gaan ze dan om met huishoudens met meer personen… Krijgen die dan een grotere container? Of twee? pffff… eens in de drie weken legen… we halen nu nét (deksel staat vaak al open bij het ophalen) de ophaaldag.
En dan de bedrijven op de bedrijventerreinen. Die kunnen hun vuilnis alleen maar kwijt in een dure container (abonnement) die aangeboden wordt door derden. Waar dan vervolgens ook echt álles in verdwijnt. Lijkt mij ook voor verbetering vatbaar. Dus zet daar dan ook een GFT en een grijze container neer. Per adres.
Als ook over deze zaken nagedacht wordt is het voor mijn gevoel een prima stap. Wat vinden jullie?

Hieronder het persbericht van de gemeente:

Met een beetje extra inzet maken we van afval een grondstof
24-11-2021, 10:28

In De Fryske Marren zetten we vanaf 2022 nog meer in op het scheiden en recyclen van huisvuil. De milieuterreinen zijn langer open, de gft-container wordt vaker geleegd en de grijze container wordt voortaan elke drie weken geleegd in plaats van tweewekelijks. Dat zijn de opvallendste punten uit het nieuwe grondstofbeleid van gemeente De Fryske Marren. Deze en andere maatregelen moeten leiden tot minder restafval (of minder grondstoffen) in de verbrandingsoven. Het college van b en w legt in december het nieuwe grondstofbeleid voor aan de gemeenteraad.

Beter scheiden
Uit metingen blijkt dat meer dan de helft van het restafval van de 23.000 huishoudens in onze gemeente nog prima gebruikt kan worden als grondstof voor recycling. Daarom willen we afval scheiden makkelijker maken voor onze inwoners zodat de grijze container vooral wordt gebruikt voor restafval dat niet op een andere manier afgevoerd kan worden.

Grijze container voortaan driewekelijks legen
De gemiddelde inwoner van onze gemeente gooit jaarlijks nog 132 kilo restafval weg. Tegelijkertijd heeft het Rijk als doelstelling om na 2025 naar 30 kilo per inwoner van Nederland te gaan. Het college ziet dat dit geen realistische opgave is en wil daarom inzetten op maximaal 60 kilogram per inwoner. Met ongeveer 52% aan herbruikbare grondstoffen in het restafval, lijkt dat een realistische doelstelling.

Wethouder Irona Groeneveld: “We willen onze inwoners wat meer prikkelen om beter te scheiden. Eerder introduceerden we een kleinere grijze container met een lager tarief, dat werkte goed. De volgende stap is om die container minder vaak te legen. Daarmee stimuleren we onze inwoners om kritisch te kijken naar wat in de grijze container belandt en wat beter op zijn plek is in bijvoorbeeld de papiercontainer, de gft-container, een textielbak of op het milieuterrein.” Door vaker GFT in te zamelen, met name in de groeiseizoenen, kunnen inwoners makkelijker van hun groenafval af. Ook gaan we bij appartementencomplexen gft-containers plaatsen.

Milieuterreinen langer open
Om het voor de inwoners makkelijker te maken om afval kwijt te raken, worden de openingstijden van de milieuterreinen structureel flink verruimd. Sinds corona zijn de milieuterreinen al ruimer geopend. Deze tijden worden nu nog meer uitgebreid, vooral op de zaterdag. De terreinen in Joure en Lemmer zijn daarmee vijf dagen in de week open. Het nu in aanbouw zijnde kleinere milieuterrein in Balk is en blijft drie dagen in de week geopend.

Geluisterd naar inwoners
Wethouder Irona Groeneveld: “onze inwoners waren erg enthousiast om mee te denken over dit onderwerp en kwamen met goede ideeën voor het nieuwe beleid en de uitvoering. Via het inwonerspanel en vervolgens gespreksavonden is door honderden inwoners inbreng gegeven voor het beleid.”

Voorstel aan de gemeenteraad
Naar verwachting behandelt de gemeenteraad het voorstel van het college van b en w tijdens het Petear op 6 december waarbij inwoners in kunnen spreken. Daarna debatteert de raad en neemt het een besluit op 15 december. Het college wil de nieuwe inzameldata en extra openingstijden in laten gaan vanaf april 2022.

Aanvullende maatregelen
Naast het minder vaak inzamelen van restafval, meer inzamelen van gft-afval en ruimere openingstijden zijn er nog een reeks maatregelen die voor betere afvalscheiding moet zorgen. Zo kunnen inwoners straks de zogenaamde PMD's ook los aanbieden op het milieuterrein. PMD's zijn plastic flessen, metalen verpakkingen en drinkkartonnen. Hiervoor zijn speciale afvalzakken verkrijgbaar. Ook luiers en incontinentiemateriaal kan makkelijk ingeleverd worden op de milieuterreinen. We willen ook het gebruik van wasbare luiers stimuleren.
Om het afval scheiden makkelijker te maken, zetten we ook in op afvalcoaches op de milieuterreinen. Daarmee hopen we ook dat meer producten hun weg vinden naar kringloopwinkels of repair cafés in de gemeente voor een tweede leven.

Papier komt nog veel voor in het restafval. Door het gebruik van de ‘NEE-NEE’ of ‘NEE-JA’ sticker te stimuleren, willen we de hoeveelheid papier door de brievenbus minderen. We zetten niet in op een ‘JA-JA’ sticker, omdat veel van onze inwoners aangeven wel de huis-aan-huis bladen te willen ontvangen.
Tot slot gaan we aan de slag met campagnes en communicatie. Via onze afvalapp en website, 'Nederland Schoon', 'Ho! Net yn’e kliko' en andere campagnes willen we inwoners een handje helpen om beter te scheiden.
Delen:Bron: DFM
Reacties
  • User Avatar
    A3 24-11-2021 17:24:53

    Dit is echt belachelijk. Een huishouden van 6 personen. Oud papier container altijd vol. GFT ook. En grijs? Ja die ook.

  • User Avatar
    Met de Pen 24-11-2021 17:29:34

    Nou waar is de connectie met de realiteit? Elke container die bij ons in de straat staat, kan de klep amper sluiten!

  • User Avatar
    Nanda 24-11-2021 18:39:39

    het milieuterrein is nu al k%$#t, vandaag wilde ik naar het milieuterrein: DICHT. Lange rijen op zaterdag, met blokkade van de weg. En dan vooral open zijn, als ik aan het werk ben.

  • User Avatar
    luna 27-11-2021 10:45:55

    Dit is tegenwoordig de politiek. We bedenken wat, wat nergens op slaat. Maar vullen het zo in, dat als het niet werkt, dat degene die het moet uitvoeren de schuld krijgt.

  • User Avatar
    bluesomething 27-11-2021 11:23:00

    Het mooie is dat je de burger het afval wat niet in de container past, naar het milieuterrein laat brengen. Dit gebeurd vast niet met de fiets, maar met de auto.

    Er zullen honderden gezinnen hun container overvol hebben na 2 weken, dan krijg je dus honderden ritjes naar het milieuterrein. Lekker milieubewust! Enige connectie met de realiteit is meestal ver te zoeken bij de besluitvorming.

  • User Avatar
    marcel! 27-11-2021 13:46:24

    ik snap het niet zo goed. Als mijn container vol is, terwijl ik toch behoorlijk aan het afval scheiden ben, en vervolgens de rest naar het milieuterrein breng, dan is er toch evenveel afval?

  • User Avatar
    Janjaap 30-11-2021 01:49:59

    De containers zijn alleen groot genoeg als je zelf je afval naar de milieustraat brengt. De logica hierachter ontbreekt volkomen, ténzij de gemeente de ‘nieuwe’ afvalstroom zelf ophaalt

  • User Avatar
    Janjaap 30-11-2021 02:19:02

    “Nascheiding
    We noemen de restafvalcontainer ook wel de nascheidingscontainer. Waarom? Omdat het plastic en metaal dat in deze containers zit achteraf wordt verwijderd dankzij nascheiding. Uit onderzoek blijkt dat nascheiding beter werkt dan scheiden bij de bron (de gebruiker)” aldus de gemeente op hun eigen website. Met andere woorden: het scheiden gebeurt nu al, het gebeurt beter dan het in de toekomst zal gebeuren, bewoners moeten hun afval zelf naar de milieustraat brengen in de toekomst en dit hele plan is niets meer dan een bezuinigingsoperatie verpakt als duurzaamheid.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer