Kat chippen is nutteloos

Door: Siert de Vries
Geplaatst: 19-01-2023 16:47|© Foto: JouwJoure.nlReacties:
3
JOUWCOLUMN
En daar is weer zo'n mooi idee vanuit de politiek: katten verplicht chippen en registreren. Het komt uit de koker van Piet Adema, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Nou is dit naar mijn idee, een nutteloze gedachte.

Katteneigenaren die hun vermiste kat graag terug willen vinden, laten (als ze het tenminste kunnen betalen) deze al chippen. Iemand die hier geen geld voor (over) heeft, gaat dit met een verplichting echt niet doen. En dan? Hoe moet je handhaven dan? Gaat een boa soms katten controleren op hun chip en registratie? of moet een dierenarts dit doen en het melden bij de autoriteiten als een binnengebrachte kat geen chip heeft?

Dat lijkt mij toch niet. Dan zijn er denk ik wel belangrijkere zaken om te regelen. Iets met prioriteren, zeg maar.
Delen:
Reacties
 • User Avatar
  Freerik 20-01-2023 09:44:02

  misschien bij fokkers? maar dan heb je het al weer over specifieke katten. Het is meer een soort statement denk ik, want in de praktijk zal het weinig verschil maken.

 • User Avatar
  enkemand joustra 22-01-2023 11:52:33

  Het gaat wel degelijk verschil maken. Nu is een chip al verplicht voor honden, en bij de dierenambulance wordt vrijwel elke binnengebrachte / binnengehaalde hond weer bij zijn eigenaar terug bezorgd. Voor katten is het nog een heel gedoe om de eigenaar te achterhalen. Foto's maken, aanmelden bij de dierenambulance of AMIVEDI of een particuliere organisatie. Via internet / facebook wordt nu nog wel een behoorlijk deel opgespoord, maar nog lang niet alles. Als katten gelijk worden gechipt, bij de fokker / handelaar / bij het eerste contact bij de dierenarts, scheelt dat al een heleboel ellende.
  Bovendien, stel je voor dat een kat schade of overlast veroorzaakt, dan wil je toch ook graag de eigenaar verantwoordelijk kunnen stellen.
  Het systeem heeft zich bij honden al jaren lang bewezen.

 • User Avatar
  Freerik 27-01-2023 14:45:01

  Hallo Enkemand, volgens mij begrijp je mij verkeerd. Ik ben niet tegen de chip. Dat is uiteraard wel goed. Ik denk dat het geen verschil maakt voor de mensen dievoorheen ook geen chip namen

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer