Niet normaal: perkjes aan puin gereden

Door: Siert de Vries
Geplaatst: 04-03-2022 14:47|© Foto: JouwJoure.nlReacties:
8
JOUWCOLUMN
Als je wandelt, valt je meer op. En de afgelopen winter viel mijn oog op vele kapot gereden perkjes in de wijk Wyldehoarne. Grasperkjes wel te verstaan. En is dit elders in Joure ook zo? Ik wandel door heel Joure en dan is mijn antwoord op die vraag gewoon nee. Waarom in de Wyldehoarne dan wel? Nou dat heb ik maar eens onderzocht. Het gaat om grasperkjes op en nabij de Mosk, de Ljip, Matriehoeve, Aliehoeve, Jannahoeve en Oer de Feart.

Het eerste wat mij opvalt bij kapot gereden grasperkjes is de smalle straten. Elkaar met een (grote) auto passeren is behoorlijk krap. Laat staan als het om een vrachtauto gaat. Zijn de straten weer breder dan staan er auto's van bewoners aan één zijde van de straat. De doorgang wordt weer smal en zijn de grasperkjes weer de dupe. De grasveldjes liggen ook tegen de straat aan. Er is geen afbakening in de vorm van een stoeprand of stoep en is er dus geen belemmering om ernaast te rijden.

Maar hoe kan het dat er soms diepe sporen in de grasperkjes ontstaan. Natuurlijk zijn de wintermaanden niet de droogste, maar toch. Omwonenden/passanten geven aan dat de wijk is ingericht om water op natuurlijke manier af te voeren. Dus op afloop. Er wordt ook aangegeven dat hier vroeger weilanden waren en er op zo'n 80 centimeter diepte een plaggenlaag ligt. Daar gaat het water moeilijk doorheen. Hierdoor is de grond snel verzadigd en dus niet erg stevig.

Het is natuurlijk geen gezicht die bandensporen door de grasperkjes en modder op de straten. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als het door regen ook nog eens glibberig is. En wat kunnen we er aan doen? De veroorzakers verantwoordelijk houden? Herstellen bij constatering of structureel oplossen?
Delen:
Reacties
 • User Avatar
  trompc5@gmail.com 04-03-2022 15:34:03

  Het is eigenlijk door heel Joure wel het geval die kapot gereden bermen.
  Ik denk dat de gemeente hier veel werk aan heeft.

 • User Avatar
  De Waal 04-03-2022 17:06:55

  De straten zijn erg smal. Dan krijg je dit.

 • User Avatar
  monique 04-03-2022 18:42:30

  de bezorgdiensten staan ook vaak halfmidden op de weg. Daar wil je omheen en dan ga je door het gras!

 • User Avatar
  bluesomething 04-03-2022 19:06:08

  Op de Ljip worden bijna alle sporen veroorzaakt door die auto met auto-ambulance van dat autobedrijf dat daar zit

 • User Avatar
  fp 04-03-2022 19:10:31

  een goede stoeprand zou veel helpen! Ook op de Ljip. En dan een autoverbod daar. Nog beter. Er wordt hard gereden en is onoverzichtelijk.

 • User Avatar
  sandrax 04-03-2022 22:19:31

  Niet het belangrijkste wat er in de wereld speelt, maar hier kun je wel wat aan doen. Wegen verbreden! En degene die het veroorzaakt, het ook laten oplossen. Als de veroorzaker bekend is dan.

 • User Avatar
  Met de Pen 07-03-2022 11:45:24

  ik ben vandaag langs de ljip gelopen en daar is het wel heel erg. Vanaf de Ekers zie je diverse sporen, omdat ze of daar parkeren vanwege het strandje of elkaar niet kunnen passeren want de weg is wel aan de smalle kant.
  Op het einde, bij het laatste huis, wordt het helemaal kapot gereden. De sporen gaan zelfs tot aan het bruggetje om te keren. Dat gebeurd dus niet vanwege de smalle weg, maar puur omdat het gemakkelijker is.

 • User Avatar
  monique 24-03-2022 13:23:39

  Toeval? De gemeente is met een kraanwagen bezig geweest om de grasperkjes weer vlak te maken. Op de Ljip, bij dat autobedrijf, is het niet gedaan. Snap ook niet dat daar een bedrijf mag zitten.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer