Eerste zand spuit uit pijpleiding bij Joure

Geplaatst: 22-01-2016 19:41|© Foto: JouwJoure.nl


JOURE - Met een kilometerslange leiding is het eerste zand uit de Langwarder Wielen naar Joure gebracht. Het zand wordt gebruikt voor de aanleg van het nieuwe knooppunt Joure. Over twee jaar moet zowel het knooppunt als het verdiepen van het meer klaar zijn.



In november is aannemer Gebroeders Van der Lee begonnen met het aanleggen van de pijpleiding en het maken van een zanddepot langs de A6. Op deze plaats komt het nieuwe knooppunt en verrijzen straks de fly-overs die de doorgaande weg Heerenveen-Lemmer verbinden met Sneek. Het hoogste punt van de fly-overs ligt op bijna zeven meter.



Langwarder Wielen

Het zand komt uit de Langwarder Wielen. Daarmee wordt invulling gegeven aan een lang gekoesterde wens om het meer uit te diepen. Het hele meer krijgt een diepte van 2,30 meter, zodat het bevaarbaar is voor schepen met een diepgang tot 1,90 meter. Het winnen van het zand gaat door tot april 2017. Door het zand met een leiding naar Joure te transporteren, scheelt dat erg veel vrachtwagens op de weg.



Rotonde

De automobilist gaat na de zomervakantie meer merken van de werkzaamheden. Volgens planning gaat de aannemer dan aan de slag met de weg. Gaandeweg verliest de rotonde bij Joure steeds meer zijn functie. Eind 2017 is het nieuwe knooppunt klaar voor gebruik, met uitzondering van het nieuwe viaduct bij Haskerhorne. Dat gaat in maart 2018 open.



Files, ongevallen en sluipverkeer


De grote rotonde bij Joure is nu vooral een knelpunt waar vaak files staan en ongevallen gebeuren. Bovendien hebben omliggende dorpen veel last van sluipverkeer dat de rotonde wil mijden. Met het nieuwe knooppunt verbetert de bereikbaarheid van Fryslân, de verkeersveiligheid bij Joure en de leefbaarheid in de dorpen. Het totale project bestaat uit een nieuw knooppunt, het verdiepen van de Langwarder Wielen (in samenwerking met het Friese Merenproject), een tunnel bij de Hollandiastraat en de aanpak van de entree van Joure.



Drie overheden, één doel


Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente De Fryske Marren werken samen in een bestuurlijke alliantie. Elke partij heeft een eigen verantwoordelijkheid binnen het project. Uiteindelijk hebben zij een gezamenlijk doel; namelijk een sterk, veilig en bereikbaar Fryslân.


Delen:
Gerelateerd:
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer