Eerste overwinning Heerenveen is binnen

Geplaatst: 12-08-2015 00:38|© Foto: JouwJoure.nl

sc Heerenveen is de competitie uitstekend begonnen. Vorig seizoen verslikten de Friezen zich op de openingsdag nog in een promovendus, maar dat scenario kwam nu geen moment dichtbij. Met fris voetbal speelde sc Heerenveen zich naar een mooie 3-1 zege op De Graafschap. Spits Mitchell Te Vrede, een van de vijf nieuwelingen in de basis bij de thuisploeg, had slechts 35 minuten nodig om zijn eerste officiële Friese goal te maken. Simon Thern maakte de andere twee treffers voor Heerenveen.

De fans moesten een paar dagen extra geduld hebben om de nieuwe aanwinsten aan het werk te zien om het 'echie'. Het was het wachten waard. Trainer Dwight Lodeweges liet vijf nieuwkomers in de basis beginnen. Erwin Mulder, Lucas Bijker, Branco van den Boomen, Caner Cavlan en spits Mitchell te Vrede mochten het laten zien vanaf het startsignaal.

Toch waren het vooral de vertrouwde gezichten Sam Larsson en Simon Thern die in de eerste helft opvielen bij het goed spelende sc Heerenveen. Larsson, voorafgaand aan het duel gehuldigd voor zijn EK-titel met Zweden-21, zorgde continu voor dreiging aan de linkerkant.

Zo stelde hij al vroeg in het duel Slagveer in staat om te scoren, maar die treffer werd afgekeurd. Even later legde Larsson de bal knap terug op de inlopende Branco van den Boomen. Het schot van de nieuwkomer vloog net over het doel van de Graafschap.

In de 23e minuut was het wel raak voor sc Heerenveen. Doelman Hidde Jurjus speelde verdediger Lion Kaak in de voeten aan, die echter niet rekende op de jagende Thern. De Zweed snoepte de bal af en kon deze vervolgens in het doel schuiven: 1-0.

Mitchell Te Vrede, opgezadeld met de erfenis van topscorer Mark Uth, maakte er 2-0 van. 35 minuten had de aanwinst nodig om zijn eerste officiële Friese goal te maken. Hij kreeg de mogelijkheid geboden door Slagveer. De aanvaller snelde aan de rechterkant langs zijn tegenstander en bracht de bal goed voor het doel. Te Vrede kwam sterk voor zijn man en tikte de 2-0 binnen.

De riante voorsprong leek vlak voor rust in gevaar te komen, na een onhandige actie van Lucas Bijker . De verdediger kreeg de bal niet onder controle, waarna Nathan Kabasele alleen op doelman Erwin Mulder afstormde. Mulder, die verder weinig te doen had voor rust, kwam uit en keerde de inzet op knappe wijze.

Ook na rust bleef sc Heerenveen druk zetten. De aanvalsdrang werd beloond door Simon Thern. Hij scoorde in de 53e minuut op uiterst fraaie wijze 3-0. Van den Boomen, die een sterke wedstrijd speelde, gaf een voorzet richting Thern. De middenvelder knikte de bal met een knappe achterwaartse kopbal in de verre hoek: 3-0.

Was de klus daarmee geklaard? Lange tijd was er inderdaad geen wolkje aan de lucht voor sc Heerenveen, maar in het laatste kwartier moest dat beeld toch worden bijgesteld. De Graafschap werd steeds gevaarlijker. Uit het niets werd het bijna 3-1. Dean Koolhoff besloot maar eens uit te halen en mikte de bal vol op de buitenkant van de paal. Mulder keek naast zich en haalde opgelucht adem.

Dat zou de keeper in het vervolg van het duel nog vaker doen. Zo kopte even later Vincent Vermeij de bal rakelings over het doel. Mulder kreeg in de slotfase steeds meer de aandacht op zich gericht. Eerst hield hij Bannink nog net van scoren af, door de bal met een uitmuntende reflex van de lijn te halen. Een paar tellen later werd Mulder aangespeeld en kapte hij twee aanstormende spelers van De Graafschap uit.

sc Heerenveen verloor in de slotfase de grip op het duel. De tegentreffer hing in de lucht. Die kwam er uiteindelijk ook. Tien minuten voor tijd was het raak voor De Graafschap. Vermeij kopte de bal hard binnen uit een voorzet van Will: 3-1.

Verder liet sc Heerenveen het niet komen. In de slotseconden van het duel had de winst van de Friezen zelfs nog mooier uit kunnen vallen. Invaller Namli trakteerde de fans op een geweldige solo, maar de aanvaller kon zijn klasse actie niet bekronen met een treffer.