Hoger beroep tegen appartementen Wyldehoarne gegrond

Geplaatst: 09-01-2008 00:02Reacties:
1


De Raad van State heeft het hoger beroep tegen de komst van twee appartementencomplexen met ieder acht wooneenheden gegrond verklaard. De appartementencomplexen, onderdeel van plan Wyldehoarne 2, zouden aan weerskanten van de brug komen die Skipsleat en de Wyldehoarne met elkaar verbindt en zouden elk 8 wooneenheden bevatten.



Echter twee bewoners van de Steiger, aan de zijde van Skipsleat, waren het hier niet mee eens en tekenden bezwaar aan. Het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân verklaarde dit bezwaar op 13 april 2006 ongegrond, waarop de twee bewoners hun heil bij de rechtbank in Leeuwarden zochten. Op 25 april 2007 verklaarde ook de rechtbank dit beroep ongegrond. Hiermee was de strijd van de twee bewoners echter niet ten einde en gingen zij nog een stap verder en wel naar de Raad van State.



De Raad van State hield 26 november 2007 zitting aangaande deze zaak. In het bestemmingsplan staat dat er maximaal twee bouwlagen zijn toegestaan. Hoewel er wel incidenteel in vier bouwlagen gebouwd mag worden, mag dit geen afbreuk worden gedaan aan de bewoonbaarheid van aangrenzende woningen en tuinen ten aanzien van bezonning en privacy. De bewoners betoogden bovendien dat in het bestemmingsplan Skipsleat een bepaling over een gegarandeerd woonmilieu is opgenomen en dat het college van B&W hier niet van mag afwijken. Dit werd door de Raad van State verworpen, het bestemmingsplan Wyldehoarne is leidend. Ook het argument dat het college de toezegging omtrent het informeren van de bewoners niet is nagekomen, werd ongegrond verklaard.



Een ander argument is dat de appartementsgebouwen binnen de vijf meter afstand van de oever zouden komen, terwijl het bestemmingsplan voorschrijft dat er binnen die vijf meter niet gebouwd mag worden. Hoewel er in de planvoorschriften geen afstandseis ten opzichte van hoofdgebouwen is opgenomen, is er tegelijkertijd ook bepaald dat de oevers bebouwingsvrij moet blijven. De Raad van State onderkende dit.



Al met al kwam de Raad van State tot de volgende uitspraak: 1. Het hoger beroep is gegrond verklaart; 2. De uitspraak van de rechtbank Leeuwarden wordt vernietigd; 3. Het beroep bij die rechtbank wordt gegrond verklaart; 4. Het besluit van het college van B&W van Skarsterlân wordt vernietigd; 5. De gemeente Skarsterlân betaald het griffierrecht ten bedrage van €355,- van de bewoners van de Steiger voor de behandeling van het beroep en het hoger beroep.


Delen:
Reacties
  • User Avatar
    fake-id 10-01-2008 09:59:27

    en dan geen bezwaar tegen de brug? Dan vraag je je toch af..

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer